Bir WordPress web sitesi oluşturduktan sonra, tıpkı evinizi veya arabanızı bakımda tuttuğunuz gibi, uzun ömürlü olmasını sağlamak için bakımını yapmak çok önemlidir. Temel bir bakım görevi, düzenli WordPress güncellemelerini gerçekleştirmektir.
Bu önemli görevi yapabilmenizi sağlamak için, WordPress yazılımınızı manuel olarak nasıl güncelleyeceğinizi ve otomatik güncellemeleri nasıl etkinleştireceğinizi ele alacağız.
Sadece 2022 yılında, WordPress dokuz farklı güncelleme yaptı. Neden?
Bu güncellemeler, web sitesi sahiplerini korumak için yayınlanır. WordPress geliştiricileri tarafından yapılan her yeni güncelleme, WordPress tabanlı web sitelerinin güvenliğini ve performansını etkileyen zafiyetleri giderir.
Her güncelleme farklıdır – bazıları küçük sorunları ele alırken, diğerleri web sitelerinin görünümünü ve çalışma şeklini önemli ölçüde değiştirir.
Bu güncellemeler, web sitenizi hackerlara karşı daha güvenli hale getirir ve işlevselliğini artıran özellikler ekler.
WordPress web sitenizin her parçası, eklentilerden temalara ve çekirdek yazılıma kadar güncel tutulmalıdır. Özellikle çekirdek dosyalarınızı güncellemek, sitenizin işlevselliğini, performansını, uyumluluğunu ve en önemlisi güvenliğini iyileştirebilir.
WordPress periyodik olarak büyük sürüm güncellemeleri, bakım sürümleri ve güvenlik güncellemeleri yayınlar. Bu sürümler iyileştirmeler, hata düzeltmeleri ve daha kritik güvenlik açıklarına yönelik düzeltmeler içerebilir.
Örneğin, en son sürüm olan WordPress sürüm 6.2.2, 6.2.1 sürümündeki bir gerileme ve kullanıcı tarafından oluşturulan verilerdeki bir güvenlik açığı için yamalar dahil olmak üzere güvenlik açıklarına yönelik düzeltmeler içeriyordu. Çekirdek yazılımınızı güncellemezseniz, sitenizi bilinen ve bilinmeyen tehditlere karşı savunmasız bırakırsınız.
Güncellemeler ya büyük ya da küçüktür. Tanımlayıcıların ima ettiği gibi, bu güncellemeler WordPress yazılımının küçük bir kısmını düzeltebilir veya büyük ölçüde etkileyebilir.
Bu güncellemeler çekirdek yazılımı iyileştirir ve genellikle motorda önemli bir değişiklik içerir. Büyük güncellemeler genellikle sık yayınlanmaz, belki yılda bir veya iki kez dağıtılır.
Bugüne kadar, her biri bir caz müzisyeninin adını taşıyan 43 büyük WordPress güncellemesi oldu – en yenisi olan Lionel, Ağustos 2023’te yayınlandı (Lionel Hampton’dan sonra adlandırıldı).
Bunlar “daha basit” sürümlerdir ve genellikle çekirdek yazılımda veya WordPress motorunda önemli bir değişikliğe neden olmaz. Çoğu zaman, küçük güncellemeler hataları giderir ve küçük iyileştirmeler getirir.
Sonuç olarak, bunlar daha sık gerçekleşir ve güncellemeler birkaç hafta arayla gelir. Bugüne kadar 500’den fazla küçük güncelleme yapılmıştır.
Sitenizin çalıştığı mevcut WordPress sürümünü öğrenmenin farklı yolları vardır – Yönetici Paneli veya Sayfa Kaynağı aracılığıyla.
Web sitemizin mevcut sürümü 6.0.5 ve en son 6.2.2 sürümüne güncellememiz istendi.
Bu yöntem, bir web sitesi için giriş bilgileriniz yoksa veya sadece sürümü hızlıca kontrol etmek istiyorsanız kullanışlıdır.
Sürümü kontrol etmek için şu adımları izleyin:
En son WordPress sürümüne güncellemeden önce, web sitenizin tam bir yedeğine sahip olduğunuzdan emin olun. Tam bir yedek, çekirdek dosyalarınızı, eklentilerinizi, temanızı, veritabanınızı ve medya yüklemelerinizi içerir. Bu, bilgisayarınızda yerel olarak veya bulutta (Google Drive gibi) kaydedilmelidir.
Sitenizin bir yedeğine sahip olmak, güncelleme işlemi sırasında bir şeyler ters giderse (ki bu pek olası değildir, ancak güvenli olmak daha iyidir) sitenizi geri yüklemenizi sağlayacaktır.
WordPress Sitenizi Manuel olarak veya Bir Eklenti ile Nasıl Yedekleyeceğiniz adlı gönderideki adım adım süreci takip edebilirsiniz.
Sitenizin bir yedeğini oluşturup kaydettikten sonra, güncelleme işlemine başlamaya hazırsınız.
WordPress yazılımını manuel olarak güncellemenin üç yolu vardır. En kolay yolla başlayacağız ve ileri düzey kullanıcılar için daha uygun olan alternatiflere geçeceğiz.
WordPress, yönetici panelinde doğrudan tek tıklamayla güncellemeler sunar. Bu yöntem, çekirdek yazılımınızı güncellemenin en kolay yoludur. Adımlar aşağıda belirtilmiştir.
WordPress yönetici panelinize giriş yapamıyorsanız, aşağıdaki güncelleme yöntemlerinden birini deneyin.
Herhangi bir nedenle WordPress yönetici panelinize giriş yapamıyorsanız veya bir izin sorunu yaşıyorsanız, yazılımı bir FTP istemcisi aracılığıyla güncelleyebilirsiniz.
FTP istemcinize giriş yapamıyorsanız veya bir web tarayıcısı kullanamıyorsanız, aşağıdaki güncelleme yöntemini denemelisiniz.
WP-CLI, WordPress için komut satırı arayüzüdür. Eklentileri güncellemenize, çoklu site kurulumlarını yapılandırmanıza ve diğer görevleri bir web tarayıcısı kullanmadan gerçekleştirmenize olanak tanır.
curl -O https://raw.githubusercontent.com/wp-cli/builds/gh-pages/phar/wp-cli.phar
php wp-cli.phar –info
chmod +x wp-cli.phar
sudo mv wp-cli.phar /usr/local/bin/wp
$ wp –info
OS: Linux 4.19.128-microsoft-standard #1 SMP Tue Jun 23 12:58:10 UTC 2020 x86_64
Shell: /usr/bin/zsh
PHP binary: /usr/bin/php
PHP version: 8.0.5
php.ini used: /etc/php/8.0/cli/php.ini
MySQL binary: /usr/bin/mysql
MySQL version: mysql Ver 8.0.23-0ubuntu0.20.04.1 for Linux on x86_64 ((Ubuntu))
SQL modes:
WP-CLI root dir: /home/wp-cli/
WP-CLI vendor dir: /home/wp-cli/vendor
WP_CLI phar path:
WP-CLI packages dir: /home/wp-cli/.wp-cli/packages/
WP-CLI global config:
WP-CLI project config: /home/wp-cli/wp-cli.yml
WP-CLI version: 2.5.0
wp core update
# WordPress’i Güncelle
$ wp core update
4.5.2 sürümüne güncelleniyor (en_US)…
Güncelleme https://downloads.wordpress.org/release/wordpress-4.5.2-no-content.zip adresinden indiriliyor…
Güncelleme paketi açılıyor…
Dosyalar temizleniyor…
Temizlenmesi gereken dosya bulunamadı
Başarılı: WordPress başarıyla güncellendi.
WordPress’in çekirdek yazılımının yeni bir sürümünü her yayınladığında bu adımları tekrarlamak istemiyorsanız, sitenizi otomatik olarak güncellenecek şekilde yapılandırabilirsiniz.
Bir yanıt yazın