Merhaba değerli Hostragons okuyucuları. Bir hosting firması gözünden sizlere daha önce hiç duymadığınız, sıradan hep aynı şeylerin yazıldığı makalelerden biraz farklı olarak tam anlamıyla sorun yaşamayacağız en azından yaşanacak sorunları en aza indirebileceğiniz, çok kritik olan ince çizgiler üzerine kurulmuş önerilerde bulunacağız. Sizler için sebebleriyle beraber ayırdığımız başlıkları okurken hem eğleneceğiz hem de bilgi edineceğiz. Bu makaleler hazırlanırken yazarlarımızın daha önce bu tecrübeleri yaşayıp deneyimlerinden yola çıktığını unutmayınız.
Bu madde ile başlamak istiyoruz, biraz abartı olacak belki ama kesinlikle haklı bir sebep, tecrübeyle sabittir ki WhatsApp, Skype vb. tüm platformlar anlık olarak etkileşime girilebilen platformlardır. Bu platformları kullanan firmaların çoğu WhatsApp hattını satış/bilgi için kullanmaktadır ve firma temsilcisi ile satış aşamasında her ne kadar sorun olmasa da, sonrasında bir çok probleme yol açmaktadır. Örneğin bir firma WhatsApp ve Skype gibi platformları satış/bilgi için kullanıyor, teknik destek için web sitesi veya mail ile destek vermekte. Bu süreçte müşteri tabii ki haklı olarak kesinti veya herhangi bir sebepten dolayı sorun olduğunda en hızlı iletişim kurabileceği kanalı yani WhatsApp veya Skype gibi platformu tercih etmek istiyor. İşte tam bu noktada müşteri WhatsApp üzerinden farklı bir yere yani web sitesi üzerinden destek sistemi üzerine yönlendiriliyor. Her müşteri aynı olmamakla birlikte direkt müşterilerin aklına satış yaparken sorun yok, destek istediğimiz de zorluk çıkarıyorsunuz gibi düşünceye kapılıyor. Birde bunu birden fazla müşteri olduğunu varsayarsak ve firmanın yeterli ekibe sahip olmadığını düşünürsek WhatsApp, Skype vb. platformlardan anlık cevap almak isteyen onlarca müşteri oluşuyor. Bu bağlamda iş dışına çıkıp fazlasıyla müşteri/firma arasında sohbete, sohbet gereksiz bir samimiyete dönüşüyor. Buda kurumsallığı zedelemek adına ve sinirli şekilde cevaplara yol açıyor akabinde müşteri ve satıcı tatsız bir şekilde konuşmayı bitiriyor.
Firmanın, eğer Türkiye’de hizmet veriyor ise marka tescil, vergi levhası, btk kaydı olduğuna dikkat edin. Zira bir markaya sahip olan firmalar bir nebze olsun diğer firmalara göre daha güçlüdürler. Firma adını, logosunu vb. hiç bir bilgisini izinsiz farklı bir yerlerde olumsuz kullanamazlar. Ayrıca vergi levhasının iş kodunu ve kaç yıldır aktif olduğunu farklı yerlerde kullanılıp kullanılmadığını teyit etmekte büyük fayda mevcuttur. Örneğin Yapı Malzemeleri adına vergi levhası olan firma eğer hosting satışı yapıyor ise bu firma ile çalışmamaya özen gösterin.
Örneğin firmamızın, hostragons.com / net / org / com.tr / net.tr kritik domainlerinin kayıtlı olup olmadığına ve bu domainlerin ana sitelere yönlenip yönlenmediğini kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Zira bir firma tek domain ile hizmet veriyor ise kazancının en azından bir kısmını diğer uzantıları alıp tescil etmiyorsa kısacası kendi markasına, sahip çıkmayan/çıkamayan firmaları tercih etmemeye özen gösteriniz. Bu tür firmalardan kesinlikle domain kaydı yaptırmamanızı da tavsiye ederiz.
Bir firmadan hizmet almadan önce aklınıza takılan soruları telefon ile arayarak sorun, aklınızda soru yoksa bile gece geç saatte ve gündüz olmakla beraber ulaşıp en azından ulaşılabilir mi olduğunu kontrol edin. Bu sayede hem gece hem de gündüz bir durum olduğunda firmaya hemen ulaşabiliyor musunuz, ulaşamıyor musunuz denemiş olabilirsiniz. Zira telefon ile ulaşamadığınız firmayı tercih etmemeye özen gösteriniz çünkü bu firma ile ilerleyen süreçte kesinlikle sorun yaşayabilirsiniz.
Öncelikle belirtmek isteriz ki hosting sektörü gerçekten zor bir sektör ve her müşteriyi maalesef memnun edemiyorsunuz. Şikayetleri incelerken başlık ve açıklamayı dikkatli okuyunuz, müşterinin şikayet yazarken kanıtlarını eklemiş mi, gerçekten destek olunmamış mı buna iyice dikkat edin. Yorumların sahte mi gerçek mi olduğunu ince eleyip, sık dokuyun. Firmanın bu şikayetlere verdiği cevapları inceleyin. Güzel yorumları gördüğünüzde kişiyi rahatsız etmeyecek şekilde hizmet alacağınızı nazik bir dille iletin ve önerip önermediğini tekrar sorun. Hatta firmadan hizmet aldığına dair kanıt isteyin eğer gerçek bir müşteri ise ve memnun ise sizlere zaten karşılıksız cevap verecektir. Yorum yapan kişinin en az 1 yıl hizmet aldığını kesinlikle teyit edin.
Evet Firmanın tam olarak kendisi için ne yaptığını, nasıl reklam stratejisi uyguladığını araştırın. Nerelerde reklam verdiğini, yurtdışında da faaliyetleri var mı yok mu kontrol edin. Sadece bir pazaryerine sahip firmaları, kendilerini geliştirmeye açık olmayan firmaları tercih etmemeye özen gösterin. Zira kendisine bir şey katamayan firmalar müşterilerine de hiçbir şey katamaz.
Firmanın web sitesinde yazılı olan adres ile vergi levhasında ki adres bilgilerini karşılaştırın. Google Maps ile adresi kontrol edin, hatta ziyaret etmeyi de deneyebilirsiniz. Birbiri ile bilgileri uyuşmayan firmalardan hizmet almamaya özen gösterin.
Arkadaşlar bu yazıyı başta belirttiğimiz gibi daha önce biz yazarlar olarak hizmet alıp, gördüğümüz ve deneyimlediğimiz ve hiç bir yerde verilmeyen bilgilerden oluşturarak yazmaya özen gösterdik. Bu bilgiler acı ama gerçek bir çok net cevaplara dayalı.
Bir yanıt yazın